Joskus toisinaan eli erityisesti taas eilen joutui silmikkäin erilaisten kulttuurien ja ihmisten julmuuden kanssa. Kyse oli nukkuvasta kissasta eli oikeasta elävästä kissasta tehdystä koriste-esineestä. Otti tosi koville sen näkeminen ja moisen törmäyksen jälkeen on mielessä kiertänyt todella paljon se, että miten esimerkiksi Kiinassa voidaan suhtautua eläimiin niin eri tavalla kuin länsimaissa. Ei se kohtelu länsimaissakaan aina hyvää ole, mutta...

Mikä erottaa näitä kahta eri kulttuuria? Varmasti todella monet asiat, mutta olisi todella avartavaa ymmärtää sitä edes hiukan. Kehitys on kulkenut molemmissa omia latujaan ja lähenee nykyään, mutta monissa kohdissa se on niin kaukana.

Naputtelin googleen "kiina kulttuuri" ja ensimmäisenä tuli linkki Viidennes ihmiskunnasta -artikkeliin. Tai itse asiassa se on kirjan esittely. Poimin sieltä yhden lauseen. "Aina uuden ajan alkuun asti Kiinan keisarikunta oli aineellisesti maailman kehittynein valtio." Tuosta ajatuksesta kun lähtee miettimään Kiinaa, niin ajatukset lähtee ihan uudelle uralle. Tuota ei tule ajatelleeksi, vaikka tietääkin, että Kiinasta tulivat monet keksinnöt.

Jostain toisaalta jäi copyna talteen tämä: "Useimpien kansojen mytologioissa lohikäärme edustaa pahaa, jota vastaan kuuluu taistella. Kiinassa sen sijaan lohikäärme symboloi valoa ja voimaa. Lohikäärme saattaa välillä nukahtaa, mutta kun se herää, on koittanut uusi huomen." Asioilla voi olla hyvin erilaiset ja vastakkaiset merkitykset, oli sitten kyse mistä tahansa.

Kiinalainen ja aasialainen yhteiskunta ja kulttuuri ovat varsin erilaisia länsimaisiin verrattuna. Pitäisi varmasti ottaa ja lukea jokin kunnon teos. Kiinassa on paljon hyvää, mutta on siellä julmaakin. Juuri nyt en voi käsittää pätkääkään sitä, miten kissoja ja koiria voidaan rääkätä esimerkiksi nylkemällä elävältä tai kasvattamalla täytetyiksi koriste-esineiksi. On niin surullinen ja voimaton olo. Olisi päässyt paljon helpommalla, jos ei ikinä olisi kohdannut nukkuvaa kissa. Silmien ummistaminen on niin helppoa.