Kyllä se vaan niin on, että nuoret tänä päivänä elävät ihan erilaista elämää kuin vaikka 15 vuotta sitten. Itse en ainakaan tiennyt höykäsen pöläystä tekijänoikeuksista ja enpä juuri internetistäkään. Radiosta nauhotettiin kappaleita kasettisoittimella ja tuskailtiin, kun ne juontajat eivät osanneet pitää suutaan kiinni kappaleen alussa ja lopussa. Se nyt varmaan lähiten liippasi tekijänoikeus asioita. :)

Mutta mutta. Kun K&K lehden kuva ilmestyi lemmikkien virtuaalihoitolaan, niin olin ensin utelias siitä, että miten ne hoitolat yleensäkään toimivat. Sen nyt tiesi, että niitä hoitoloita on paljon, mutta että niiin paljon... Niitä on järjettömästi. Suuri osa hoitoloista on samankaltaisia toisiinsa verrattuna. Joissakin keskitytään jyrsijöihin, yleisimmin taitaa olla yhdistettyjä hevos-, koira- ja kissa hoitoloita. Niin ja sitten ovat ne lemmikkien hoitajat, joita huudellaan siellä täällä, että tulkaas tänne hoitajiksi.

Ihan perusteellisesti en jaksanut toimintaa tutkia, mutta täytyy sanoa, että suuri osa niistä hoitoloista on tehty niin, että tekijänoikeudet kuviinkin on kunnossa. Ainakin se siltä näyttää päältä päin. Kuinka paljon enemmän niiden hoitoloiden tekijät/ylläpitäjät osaavatkaan kuin itse saman ikäisenä. Kunnioitettavaa.

No, sitten on ne epätoivoiset kuvien kopioijat, jotka käsittömätöntä kyllä kopioivat jopa copyright vesileimalla merkittyjä kuvia. Ei siinä tekijänoikeudet mitään paina. Mutta tästä kaikesta johtuen, tulipa lueskeltua ihan eri tavalla tekijänoikeus asiaa kuin ennen. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n sivut on aika hyvät.

En minä itsekään ole aivan puhdas pulmunen tekijänoikeuksien kunnioittajana, vaikka valokuvien kanssa aina olen tarkka ollutkin. Ihan hyvä, että välillä silmät aukeaa vähän eri kautta ja kolkuttaa jossain omatuntokin.