No niin. Nyt tulee tehtyä paljastus, joka ei pelkästään mairittele. Olin mukana kaista24 projektissa tai kookas:han se nykyään on nimeltään. Kirjoitin miljoonittain (yli sata joka tapauksessa) pienartikkeleja ja nyt ne on netissä ilman kirjoittajan nimeä. En muuten olisi suostunut moiseen, jos olisin tiennyt miten käy.

Mutta eilen luin Neulekirpun blogissa mielenkiintoisesta kirjasta, jossa puhuttiin alfaurossyndroomasta. Itselleni tuli siinä mutkan kautta mieleeni tämä erilainen kirja, jota välillä vieläkin otan käteeni hymy huulilla. En muuten pistä tekstiä edes lainausmerkkeihin, koska se on itse kirjoittamani.

Organisaation luovuus kukkimaan

Tässä on erilainen ja sävähdyttävä kirja toiminnan kehittäjille ja muille organisaatioiden vaikuttajille. Kiihdytyksiä Omenapuutarhassa ravistelee käsityksiä tavanomaisten kehittämismallien toimivuudesta ja todistaa, että julkisessakin organisaatiossa saadaan luovuus kukkimaan.

Kirja kertoo Imatran kaupungissa tehdystä muutostyöstä neljän ja puolen vuoden ajalta, alkaen vuoden 2000 alusta. Jaana Utti toimi tällöin Imatran henkilöstöjohtajana ja hänen tehtävänään oli muuttaa jäykkä organisaatio joustavammaksi ja tehokkaammaksi. Kirja on hänen mukaansa tempaava kuvaus näiden vuosien työstä, tavoitteista, saavutuksista, onnistumisista ja välillä epätoivostakin.

Imatralla otettiin käyttöön useita kehittämismalleja, jotka vietiin organisaation kaikille tahoille. Henkilöstölle ei pelkästään annettu mahdollisuutta vaikuttaa, vaan heiltä haettiin aktiivisesti uusia käytäntöjä. Mittaamisessa kaytettiin hyväksi esimerkiksi mainiota johtamisympyrää, joka osoittaa konkreettisesti ja paljastavasti, mitä on kehitettävä ja miten on edistytty. Jaana Utti kyseenalaistaa tavanomaisia malleja esimerkiksi juuri mittaamisesta raikkaalla ja konkreettisella otteella.

Jokaisessa organisaatiossa on osaamista ja luovuutta, mutta se täytyy vapauttaa. Kehitystyössä ei pidä hakea ajatuksia vain samalta alalta, jolla organisaatio toimii, vaan niitä tulee hakea avoimesti ja ottaa oppia niin julkiselta kuin yksityiseltäkin puolelta. Jaana Utti toimii Imatran kaupungin resurssijohtajana. Hänellä on useiden vuosien kokemus kehittämisestä ja johtamisesta. Hän on työskennellyt aiemmin esimerkiksi Tietoenatorilla ja on koulutukseltaan kaksinkertainen insinööri.

Kustantaja: Sun Innovations, 2004. Sivuja: 191